Stockholms Byggtekniska Gymnasium
August 15, 2017
Elektrikergymnasiet
August 15, 2017

Nacka Gymnasium

Bygg- och anläggningsprogrammet

Om du är intresserad av en bra, seriös och fungerade utbildning inom bygg, så rekommenderar jag Nacka gymnasium med Bygg- och anläggningsprogrammet. Gymnasiet ligger i Nacka och är Stockholm läns mest sökta gymnasieskola. Enligt deras egna hemsida söker cirka 900 studenter Nacka gymnasium som förstahandssökande och de flesta kommer in på grund av dess stora utbildningsplattform. Flera av deras elever lyckas även gå ut på praktik till företag som kan ge dom jobb. Vi snackade för några veckor sedan med en elev som pluggade till elektriker som fick jobb direkt hos ETB El & Larm AB i Nacka. 

Bygg- och anläggningsprogrammet i Nacka ger en bred ingång inom byggprocesser och samtliga grundläggande kunskaper inom nybyggnation, ombyggnation eller anläggning. Då bygg är ett område som ständigt utvecklas, så utvecklas även utbildningen och på Nacka kommer det ständigt uppdateringar inom byggteknik och byggmaterial.

Men i grunden anser lärarna på bygg gymnasiet att utbildningen bygger på hantverkstradition, som lärs ut av riktiga hantverkare.

Under utbildningen är det fokus på det praktiska där det finns stora salar där eleverna kan testa och bygga allt möjligt inom ämnet. Samtidigt som det praktiska utförs, varvas utbildning med teori som sker i byggprogrammets helt egna klassrum. Under de senaste 2 åren i utbildningen, så har du även praktik på olika byggplatser. I andra terminen är det ungefär 6 veckor, medan det sista året är du ute en hel termin. Detta kan vara den bästa chansen att ta till sig kunskaper om hantverkaryrket och få kontakter inom byggbranschen. En lärare på Nacka gymnasium sa att 90% av deras elever får jobb direkt efter utbildningen, vilket verkar lovande.

Vart ligger Nacka gymnasium och hur reser jag dit?

Nacka gymnasium ligger i Nacka, som är den centrala bebyggelsen i Nacka Kommun. Det är en tätort i Stockholms län och en av de större med cirka 90 000.

Enklaste vägen att åka till Nacka gymnasium är att åka till tunnelbanestationen Slussen och ta en av de många bussarna som går ut mot Nacka. Busstationen du ska av vid är antingen Sickla Bro eller Nacka station. Jag skulle rekommendera att du tar går av vid stationen Sickla bro som är närmast.

Inriktningar inom Husbyggnad

I bygg- och anläggningsprogrammet kan du välja inriktningen husbyggnad, vilket är en utbildning med stor räckvidd inom hantverksyrket. Denna inriktning ger de primära kunskaperna inom byggteknik för nybyggnad, ombyggnation, underhåll, reparationer. Inom husbyggnation kan du vidareutbilda dig till 3 olika specialinriktningar; Träarbetare (snickare), betongarbetare eller murare.

Snickare är hantverkare som finns på alla byggen från grunden till tak. En snickare eller träarbetare arbetar med gjutformar, bygger stommar, reser väggar och takstolar. Träarbetaren är ofta ansvarig för att utföra bygg inredning som bygga fönster, dörrar, skåp och väggbeklädnader.

En betongarbetare är också likt snickare ofta med från grunden, men fokuserar på grunden då de gjuter och armerar husgrunder, valv, väggar, golv, broar etc. Vissa betongare specialiserar sig och jobbar med att montera och foga färdiggjutna betongelement med hjälp av byggkranar och betongpumpar.

Om du istället väljer murare får istället jobba mer med ett riktigt hantverk. Du jobbar mest med händerna och det kräver en högre yrkesskicklighet. Du jobbar primärt med att mura fasader, murar, sätta kakel och klinkers eller putsning. Vissa murare väljer att specialisera sig inom plattsättning.

Yrkesinfo om byggnadsarbetare

Det bästa med att jobba med byggyrket är att det är så variationsrikt och fritt. Du arbetar både utomhus och inomhus. Du får möjligheten att arbeta på flera olika byggföretag eller servicearbeten och du har ett tjugotal specialiseringar att välja mellan.

Byggarbetare är en benämning för yrkesgruppen hantverkare inom byggnadsverksamheten. En byggarbetare arbetar oftast i ett byggföretag som utför husbyggnationer, nyproduktion, byggnationer, ombyggnationer eller tillbyggnad.

Vilka andra ämnen ingår när man läser byggprogrammet?

När du läser bygg går du givetvis ett par gymnasiegemensamma ämnen, så som matematik och språk. Tänkte lista här de ämnen som samtliga byggelever läser inom programmet och som är krav att fullfölja för en färdig utbildning. Du väljer även ett par valfria ämnen senare under åren.

Andra obligatoriska ämnen:

  • Svenska 1
  • Historia A
  • Naturkunskap
  • Matematik
  • Engelska
  • Idrott och hälsa 1
  • Religionskunskap
  • Samhällskunskap

Efter utbildningen på Nacka gymnasium

När du har fullgjort din utbildning på Nacka gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet kan du välja ungefär 20 specialiseringar inom byggbranschen. Exempelvis kan du läsa vidare till byggingenjör, bli arbetsledare, ha eget byggföretag.

Då du läser flera andra ämnet som matematik, språk och datakunskaper får du de grundläggande behörigheterna för att söka vidare till universitetsstudier eller liknande.