Värmdö Tekniska Gymnasium
August 15, 2017
Utbilda dig till byggnadsarbetare för att jobba utomlands?
December 10, 2021

REFIS

Rörentreprenörernas friskola i södra Stockholm

Om du är intresserad av att bli VVS-montör och bor i Stockholm? Då rekommenderar jag starkt rörentreprenörernas friskola – REFIS. Här kan du gå det specialinriktade programmet VVS- och fastighetsprogrammet som gör dig till en utmärkt rörmokare. VVS- och fastighetsprogrammet ger dig kunskaper i installation, service, underhåll och reparation av värme- och sanitetssystem och annat. Efter utbildningen kan du direkt börja jobba som lärling, eller om du har andra ambitioner kan du söka till högskola, då du får högskolebehörighet. Utbildningen är på 3 år och under dessa år samlar du 2600 poäng, som är en början på dina timmar som du ska samla på dig för att bli fullbetald rörmokare. Hittills har skolan examinerat ungefär 300 elever från 2003 och de tar in 48 elever varje år. Det finns 14 medarbetare på skolan.

Vilka olika inriktningar finns det inom VVS?

På Refis lär du dig grunderna för att bli olika sorters rörmokare, då du får lära dig grunderna men även alla installationsregler, branschregler, bygglagstiftning, kunskaper om energi- och miljöfrågor samt säkerhetsfrågor. Under utbildningen får du känn för flera och kan sedan specialisera dig.

Olika yrken för VVS:

  • VVS-montör
  • Isoleringsmontör
  • Industrimontör
  • Servicemontör
  • VVS-Ingenjör

Får jag lära mig något mer än VVS?

Även om REFIS är en VVS skola så får samtliga studenter möjlighet för att vidareutbilda dig inom universitet eller yrkeshögskola. Detta är för att få hämta ut sin examen på refis måste studenten ha godkända betyg i andra ämnen så som svenska, engelska, samhällskunskap och mera. Du får även möjlighet att läsa individuella kurser.

Hur fördelas poängen?

De programgemensamma ämnena som handlar om VVS tillsammans med specialinriktning ligger på 800 poäng, med ett avslutande gymnasiearbete på 100 poäng. Du har även 800 VVS poäng från programfördjupning. Gymnasiegemensamma ämnen som engelska, svenska och historia etc ligger på 600 poäng. Sen har du det individuella valet som gäller valfria ämnen som ligger på 400 poäng.

Nya lokaler och gemensam restaurang

Refis har toppmoderna lokaler som är välutrustade och anpassade för VVS-montörer. Det finns en egen verkstad där elever får lära sig svetsa och lägga rör. De finns en egen teorisal, ett schysst uppehållsrum och en ny datasal med nya datorer. En ytterligare fördel att plugga på REFIS är att du lär känna flera andra stundenter från andra skolor, då lokalen ligger nära andra gymnasieskolor. Dessa skolor har en gemensam restaurang, vilket ger möjligheten att skaffa nya vänner med andra intressen.

Refis har inget vinstintresse

En grej som är jättebra med utbildningen är att REFIS inte har något vinstintresse, utan alla vinster som görs återinvesteras direkt i skolan för att behålla toppmoderna lokaler, bra lärare etc. Detta ger i sin tur att vinsten går till studenterna som får en bättre utbildning.

Hur hittar jag till skolan?

REFIS lokaler ligger i Liljeholmen, i södra Stockholm. Det är gångavstånd från Liljeholmen tunnelbana vid Lövholmsvägen 2. Liljeholmen är en jätte mysig stadsdel och som gränsar till bland annat Årsta, Midsommarkransen och Södermalm. Det finns även en jätte modern galleria i Liljeholmen som ligger nära skolan. Detta är bra för alla studenter att ha något att göra efter skolan, eller när vill shoppa och liknande.