Utbilda dig till byggnadsarbetare för att jobba utomlands?
December 10, 2021
Ta lönen i beaktande när du väljer byggutbildning
January 9, 2022

Låt dina intressen vägleda dig i valet av byggutbildning

Låt dina intressen vägleda dig i valet av byggutbildning

Du vet att du är intresserad av att jobba i byggbranschen, men sen då? Det är en stor bransch och det finns mängder av olika yrken att välja bland. Hur ska du tänka mer specifikt när det handlar om vilken utbildning du ska välja? För att få svaret på den frågan får du väga samman olika faktorer, som till exempel: Vilka är dina intressen?Är du beredd på att flytta? Hur flexibel vill du vara i dina arbetstider? Tycker du om att jobba enskilt eller trivs du bättre som en del av ett team?

Tycker du om att jobba med detaljer eller har du en helhetssyn?

En sak som är värd att nämna rent generellt i det här sammanhanget är att ju mer specialiserad du blir, desto större möjligheter får du att själv förvalta din tid. Som snickare eller målare är det kanske mer troligt att du får arbete som anställd. Om du istället skulle studera till rörmokare eller elektriker är dina möjligheter att starta eget större. En annan fråga att ställa sig själv i det här sammanhanget är om du är intresserad av detaljer eller mer sugen på att bygga någonting från början till slut. Som allmän byggarbetare får du bred kompetens och kan bygga till exempel garage eller attefallshus. Som till exempel elektriker jobbar du ju mer med detaljer.

Att gå en kurs kan vara ett första steg mot rätt utbildning

Ett bra tips för dig som känner dig osäker på exakt vad du vill jobba med är att du börjar med att gå en kurs. Genom att gå någon typ av grundkurs under en termin så får du möjligheter att nosa på vad det innebär att jobba som en viss typ av hantverkare. Den typ av kurser som framför allt kan vara aktuella för det här syftet ges vid komvux.