Ta lönen i beaktande när du väljer byggutbildning
January 9, 2022
Ranka dina val när du väljer byggutbildning
March 8, 2022

Låt hjärtat vara med när du väljer byggutbildning

Låt hjärtat vara med när du väljer byggutbildning

Det är lätt att man stirrar sig blind på konkreta faktorer när man funderar över vilken utbildning man ska läsa. Det gäller även för de som redan vet att de vill jobba i byggbranschen men som är osäkra exakt på vilken inriktning de ska välja.

Vad menar jag med konkreta faktorer?

Med konkreta faktorer menar jag sånt som lönesituation, hur arbetsmarknaden ser ut och vilken prognos som gäller för framtidsutsikterna. Kommer efterfrågan på VVS-montörer vara lika hög om 5 år som den är nu? Hur kommer arbetsvillkoren för en snickare förändras i takt med att den tekniska utvecklingen går framåt? Om jag utbildar mig till rörmokare kommer jag behöva gå massa kompletterande utbildningar senare för att bli anlitad?

Det är omöjligt att förutse framtiden

Jag ska inte påstå annat än att det är viktigt att fundera över alla de här sakerna. Samtidigt så måste man förr eller senare luta sig mot faktumet att det alltid finns okända variabler. Hur väl kalkylerad du än är i valet du slutligen gör så går det inte att med 100% säkerhet att förutse exakt vad som kommer att hända.

Viktigt att ha kul på jobbet

Av den anledningen vill jag i det här inlägget slå ett slag för att du också tänker litegrann med hjärtat, eller låter “magkänslan” säga sitt. Även om lön och andra faktorer som det förstås är mycket viktiga så är det i slutändan också viktigt att du faktiskt trivs med det yrke du väljer. Om du tycker att det är roligare med snickeri än elinstallationer så spelar det kanske mindre roll att lönen för elektriker är högre än för snickare. För även om du får 5000 kronor mer i lön så är det verkligen inte roligt att gå till jobbet varje dag och göra någonting som man inte trivs med.