Låt hjärtat vara med när du väljer byggutbildning
February 8, 2022

Ranka dina val när du väljer byggutbildning

Ranka dina val när du väljer byggutbildning

I det här inlägget tänkte jag gå igenom några tips på hur du kan underlätta för dig själv när du väljer vilken typ av utbildning du ska gå. Du vet att du vill läsa till ett yrke inom byggbranschen, men du vet kanske inte exakt till vad och vart du ska studera. Detta är ett bra tips oavsett om du ska gå en grundutbildning eller om du letar efter möjligheter att vidareutbilda dig.

Ett väldigt användbart tips är att du upprättar en rankinglista. När du söker efter utbildningar skriver du ner alla alternativ på en lista – det vill säga alla alternativ som du kan tänka dig att studera. Därefter kan du skriva ner för- och nackdelar med respektive utbildning. Du skulle till exempel kunna ta i beaktande hur lönebilden efter avslutad utbildning, hur kul du tycker att varje ämne eller inriktning är, om du måste flytta någonstans för att studera, hur arbetsmarknaden ser ut i Sverige och så vidare.

En ytterligare variabel i din ranking kan vara att titta på hur högskolorna och lärosätena rankas av oberoende organisationer. Urank är ett exempel på en organisation som rankar svenska högskolor. Svenskt näringsliv gör också en egen ranking. Fördelen med den sistnämnda är att den tar hänsyn till i vilken utsträckning utbildningarna leder till jobb. Ju bättre rankat ett lärosäte är, desto större är fördelen i relation till ditt val.

Låt listan ta lite tid. Det är inte alltid lätt att ha koll på alla för- och nackdelar med en gång. Med tiden så kommer du ha en lista där byggutbildningarna är rankade baserade både på hur du själv känner kring olika utbildningar, samt hur de står sig i relation till yttre faktorer så som arbetsmarknad med mera.

Lycka till med ditt sökande efter en byggutbildning som passar just dig!