Låt dina intressen vägleda dig i valet av byggutbildning
December 10, 2021
Låt hjärtat vara med när du väljer byggutbildning
February 8, 2022

Ta lönen i beaktande när du väljer byggutbildning

Ta lönen i beaktande när du väljer byggutbildning

En viktig fråga när man funderar över vad man ska utbilda sig till är förstås hur lönesituationen ser ut. Det gäller såklart oavsett om du funderar på att utbilda dig till ett yrke inom byggbranschen eller något annat. I det här inlägget tänkte jag därför att det kunde vara en bra idé att ta en titt på hur lönesituationen ser ut för olika typer av hantverkare.

Lönesituationen i byggbranschen är relativt bra

För det första är det värt att nämna att lönerna i byggsektorn överlag är ganska bra. Byggjobbare har under många år toppat lönestatistiken bland LO-medlemmarna. Byggare med olika typer av specialistkompetenser tjänar förstås mer än de som inte är specialiserade. Mellanchefer och ingenjörer tjänar ännu bättre. För dig som redan är utbildad hantverkare men som inte har någon särskild specialistkompetens kan det därför vara värt att fundera på någon typ av vidareutbildning – om det är så att du vill förbättra din lönesituation.

Listan över hantverkarlöner

Så hur ser listan ut? Som jag redan varit inne på ser det i stora drag väldigt bra ut överlag. För alla yrken jag redovisar nedan gäller att det är genomsnittslöner. Lönerna kan i och med det i verkligheten vara både högre och lägre. Det finns till exempel snickare som tjänar upp mot 40 000 snarare än 32 000 som är genomsnittslönen. Vad din lön blir i verkligheten beror förstås på individuella faktorer så som ålder, erfarenhet, om du är egenföretagare eller anställd med mera.

  • Målare – runt 32 000 kr
  • Snickare – ca 32 000 kr
  • VVS-montör – 33 000+
  • Elektriker – 32 000+
  • Tätskiktsmontör/takmontör – 27 000+
  • Rörmokare – 35 000+
  • Plåtslagare – 34 000

Förhoppningsvis kan det här hjälpa dig ytterligare som vägledning när du väljer utbildning.